Trajan, izražajan, kvalitetan, vizualno dojmljiv, trendovski vječan – kamen! Mnogo je kvaliteta koje iskazuje ovaj materijal, čija upotrebna i estetska vrijednost ovisi o samoj vrsti, podneblju i namjeni za koju se koristi. Odličan za primjenu u interijeru i eksterijeru, obogatit će svaki prostor svojom prisutnošću.

Kamen ima veliku upotrebnu vrijednost kroz cijelu povijest. Zbog svojih izuzetnih kvaliteta i trajnosti, i danas smo svjedoci ostataka veličanstvenih arhitektonski zdanja drevnih civilizacija diljem svijeta. I dok su vremena i narodi dolazili i prolazili, kamen je svjedočio o njihovim kulturnim, estetskim i stambenim navikama te pisao povijest, koja je ostavila trag i na suvremenu civilzaciju.

I danas, kao i davno prije, arhitektura, koju objedinjuju eksterijer i interijer, ne može egzistirati bez upotrebe kamena. On je njen bitan i izražajan dio, koji ju obogaćuje, potvrđuje te daje snažan identitet graditeljstvu lokalnih podneblja, kako kod nas tako i u svijetu. Kamen je sveprisutan, bez obzira na područje, stupanj razvoja, kulturne ili nacionalne razlike.

Kao materijal, ima svoje mjesto i vrijeme u upotrebnom smislu, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini, kroz primjenu u pojedinačnim kućanstvima – oblikovanjem i definiranjem interijerskih ili eksterijerskih komponenti. Upotreba kamena obogatit će vizualno prostor, a samo bogatstvo kao izričaj, može varirati od elegantnog minimalističkog do raskošnog stilskog. Način primjene kamena kao i konačna obrada ,koja definira završne efekte, ovisi o ukusima, potrebama i financijskim mogućnostima svakog pojedinca. Kamen je univerzalan – zadovoljit će ukuse i zahtjeve svih koji ga požele imati!

Primjena kamena u eksterijeru ponajviše se odnosi na gradnju, oblaganje pročelja, izradu ograda (zidanih ili izrađenih od pojedinačno obrađenih elemenata), oblaganje vanjskih komunikacijskih površina, stepenica, terasa,  itd. Odabir vrste kamena, u ovim slučajevima, trebao bi ovisiti o lokalnim uvjetima, koji će utjecati na sama svojstva kamena tj. njegovu trajnost kao i estetske kvalitete.

Prilikom odabira kamena za eksterijersku upotrebu, posavjetujte se sa stručnjacima, koji će vam predložiti vrste kamena obzirom na klimatske i geografske uvjete u kojima živite. Osim toga, ovi faktori mogu utjecati i na način polaganja kamena, kako bi se postigla najbolja upotrebna kvaliteta i trajnost. Odabir vrste kamena, način polaganja kao i format pojedinačnih elemenata, definira konačne estetske doživljaje, stoga dobro promislite kakav izražaj kamena biste željeli u svom privatnom okruženju.

Primjena kamena u zatvorenom interijerskom okruženju, koje nije izloženo agresivnim vanjskim utjecajima, pruža puno veću slobodu pri odabiru željene vrste. Kamen se u interijeru koristi za oblaganje podnih i zidnih površina, stubišta, izradu kamina, elemenata namještaja, itd. Ovisno o željenom koloritu, pojedinac će izabrati od najtamnijih – crnih do potpuno svijetlih – bijelih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena u interijeru dolazi još više do izražaja u njegovoj kombinaciji s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom. Kao hladni materijal, u osobito atraktivnim podnim kombinacijama s drvom, može stvarati izuzetno tople ugođaje – osobito zimi zbog mogućnosti ugradnje podnog grijanja u zoni kamenog poda.

Zidne obloge kamenom mogu stvarati različite ugođaje – od rustikalnih do izrazito modernih, a sve ovisi o odabiru kamena, načinu njegovog slaganja te formatu pojedinačnih elemenata. Kombinacije kamena s drvetom će ga dodatno oplementi, a kombinacije s transparentnim staklom dodatno naglasiti.

Kamen je materijal o kome se mnogo toga može ispričati i stoga zasigurno zaslužuje da mu se posvete još mnoga poglavlja, koja će ukazati na njegove neiscrpne mogućnosti oblikovanja estetskog izražaja kako u interijeru tako i u eksterijeru.